Wat is de betekenis van BBW - uitleg BBW afkorting

Tegenwoordig leven we in een steeds modernere wereld. De Engelse taal en straattaal wordt steeds verder verheven in de Nederlandse taal. Hierdoor komen er ook geregeld geheel nieuwe termen naar voren, waar veel mensen de betekenis niet van weten. Een goed voorbeeld hiervan is de afkorting bbw. Wat betekent bbw precies en waarvoor wordt het gebruikt? 

Wat is bbw en wat is de bbw betekenis?

De betekenis van bbw is eigenlijk helemaal niet zo lastig. De afkorting staat namelijk voor ‘Big Beautiful Women’. Deze term is voornamelijk in het leven geroepen om de wat vollere, maar prachtige vrouw te verwoorden. Hoewel tegenwoordig de afkorting gebruikt wordt als een positieve noot, heeft de afkorting ook een lange tijd een negatieve lading gehad. 

Dames met overgewicht

Waar overgewicht vroeger voornamelijk rijkdom uitstraalde, is het tegenwoordig helemaal niet zo ‘jaloersmakend’ als je overgewicht hebt. Het heeft niet alleen een negatieve lading doordat het ongezond is, maar ook omdat het buiten het ‘schoonheidsbeeld’ valt. Om de vollere vrouwen een positieve boost te geven, is de afkorting bbw in het leven geroepen. Met de afkorting willen de bedenkers dat de dames positief naar hun eigen lichaam kijken en zelfliefde omarmen. 

De term ‘Big Beautiful Women’ is ontstaan door de body positivity beweging. Deze beweging wilt met de afkorting bereiken dat de vollere vrouw meer zelfliefde krijgt en hierdoor beter in haar vel zit.

De oorsprong van bbw

Wanneer de afkorting bbw in het leven is geroepen, is niet geheel bekend. Wel is bekend dat bbw voor het eerst gebruikt werd in de jaren 70. In deze tijd was deze afkorting helemaal niet positief en werd het meer gebruikt om iemand op een negatieve manier te bewoorden. Overgewicht hebben was namelijk niet alleen nu, maar ook toen, een vorm van onaantrekkelijkheid. Op het moment dat je een bbw genoemd werd, was dit dus eerder een belediging dan een compliment. 

De afgelopen jaren heeft bbw een geheel andere betekenis gekregen. Tegenwoordig is het namelijk wel een afkorting met een positieve noot. Met de term worden vollere vrouwen beschreven, die blij mogen zijn met hun lichaam. Hierdoor vinden veel vrouwen het empowering om zichzelf een ‘big beautiful women’ te noemen. 

Hoe belangrijk is bbw?

De verandering van de betekenis heeft ook voornamelijk te maken met de recente media-aandacht voor de bbw gemeenschap. Deze media-aandacht heeft ervoor gezorgd dat de vollere vrouwen positiever benaderd worden door tijdschriften, advertenties en televisieprogramma’s. De media heeft daardoor gezorgd voor een sterke inclusiviteit van volle vrouwen. Waar vroeger ‘maatje 36’ de schoonheidsnorm was, is dit nu niet meer het geval. 

Vroeger kon je geen kledingmodel worden als je geen maat 36 of kleiner had. Tegenwoordig wordt bbw een steeds groter ding in de modewereld. Steeds meer merken kiezen voor modellen met grotere maten. Dit komt door de groeiende aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Hierdoor zijn volle modellen steeds vaker zichtbaar in tijdschriften of op de catwalk. 

Hoe kun je het beste omgaan met Big Beautiful Womans?

De afkorting bbw heeft de laatste jaren dus een positieve evolutie doorgemaakt. Het is daarom natuurlijk belangrijk dat deze positief effect behouden blijft rondom de afkorting. Om respect te behouden rondom de term, is het belangrijk om juist met de afkorting om te gaan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Gebruik bbw alleen op de juiste momenten
    Het is van belang dat de term bbw enkel gebruikt wordt op momenten dat het gepast is. Het is namelijk niet bedoeld om volle vrouwen in een hokje te zetten of te objectiveren. Zie de volle vrouw gewoon als een dame en niet als een dame met overgewicht.

  • Respecteer de bbw
    Heb jij een voorkeur voor bbw vrouwen? Super! Toch is het daarbij wel belangrijk dat je de dame niet alleen aanspreekt op haar gewicht of lichaam. Respecteer de dame om wie ze is en niet enkel om haar lichaam. Vaak wordt bbw namelijk ook neergezet als een soort van fetisj. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van de komst van de term.

  • Respecteer alle lichaamstypes
    Het is natuurlijk niet alleen bij bbw vrouwen belangrijk om hun lichaam te respecteren. Vier alle lichaamstypes en zorg ervoor dat iedereen zich comfortabel kan voelen in zijn/ haar lichaam. 

Nu je eenmaal weet hoe weet hoe je het beste om kunt gaan met een bbw vrouw, kan er niks meer misgaan. Het belangrijkste is dat je een bbw dame hetzelfde behandeld als een slanke vrouw. Elke dame is prachtig, ongeacht haar gewicht. 

Foto van Anna
Anna

Ik ben Anna, een gepassioneerde blogger die zich o.a. richt op het reviewen en analyseren van producten en onderwerpen speciaal voor vrouwen. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor onderzoek, schrijf ik over beauty, mode, gezondheid, lifestyle en meer. Ik volg de nieuwste trends en innovaties op de voet en deel mijn bevindingen met een kritische blik en een persoonlijke touch. Ik geloof dat goede informatie essentieel is voor het maken van de beste beslissingen en wil mijn lezers inspireren en informeren.

Inhoud

Andere artikelen