Hoe groot is de kans op een miskraam, per week bekeken!

Een zwangerschap is iets heel moois, maar het kan ook zorgen voor spanning en angst. De grote angst voor veel vrouwen is dat ze het kindje verliezen door een miskraam. De kans op een miskraam is het grootst in de eerste weken, maar hoe groot is de kans op een miskraam echt. We bekijken hier de kans op een miskraam per week zodat je een goed beeld krijgt. 

Wat is een miskraam?

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap voortijdig eindigt. Het gaat hierbij om een zwangerschap tot 20 weken. Daarna wordt gesproken van een ontijdige geboorte. Als je een miskraam krijgt dan zal het hartje van de ongeboren baby stoppen met kloppen. 

Vervolgens zal je lichaam het vruchtje afstoten. Hierbij zul je bloed en stolsels verliezen die vaak gepaard gaan met krampen. In sommige gevallen zal je lichaam het vruchtje niet direct afstoten. Om het proces op gang te helpen kan in sommige gevallen medicatie gebruikt worden. Lukt dat niet dan zal een curettage plaatsvinden. Dit is een medische ingreep waarbij met een soort schrapertje of zuiger de baarmoeder leeg wordt gehaald.

Hoe groot is de kans op een miskraam?

De vraag is natuurlijk, hoe groot is de kans op een miskraam? Gemiddeld eindigt 1 op de 7 zwangerschappen in een miskraam. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat veel vrouwen soms niet eens wisten dat ze zwanger waren. De meeste miskramen vinden plaatst in de eerste weken. Als er eenmaal een kloppend hartje te zien is neemt de kans op een miskraam sterk af. Het percentage ligt dan nog maar op 1 tot 3%. 

De hier genoemde percentages zijn gemiddelde percentages. Ook persoonlijke factoren zoals leeftijd en gezondheid spelen een rol bij de kans op een miskraam.

Kans op een miskraam per week

De kans op een miskraam is in het begin vrij groot, maar zal naarmate de zwangerschap duurt afnemen. Naarmate de embryo zich ontwikkeld wordt het kindje sterker. Dit is de kans op een miskraam per week. 

0 tot 4 weken

Van 0 tot 4 weken is de kans op een miskraam 50%. In de eerste 4 weken hebben veel vrouwen nog niet door dat ze een miskraam krijgen. Een miskraam wordt vaak gezien als een onregelmatige ongesteldheid.

4 tot 6 weken

Na 4 weken is de kans op een miskraam al flink geslonken naar 12%. De reden dat je in deze periode te maken kunt krijgen heeft te maken met een foutje in de celdeling. De embryo maakt in deze fase per uur honderden nieuwe cellen aan. Als hier een foutje in sluipt, zal het kindje niet verder groeien

7 tot 9 weken

Na 7 weken is de kans op een miskraam verder teruggedrongen tot 10%. In deze fase van de zwangerschap zal de embryo organen aan gaan maken. Ook hierbij is er een kans dat de celdeling niet naar behoren gaat en de groei zal stoppen. 

10 tot 12 weken

Na 10 weken kun je het hartje van de embryo zien op de echo. Toch is er nog 8% kans dat de zwangerschap eindigt in een miskraam. Als op de echo te zien is dat de groei achterblijft is dit een slecht teken en kan duiden op een komende miskraam.

12 tot 16 weken

Na 12 weken is de kans op een miskraam teruggelopen naar 5 tot 8%. Dit heeft te maken met het feit dat de embryo steeds verder ontwikkeld en daardoor sterker is. Een klein foutje in de celontwikkeling kan niet zomaar meer voor een miskraam zorgen.

Langer dan 16 weken

Na 16 weken is de kans op een miskraam nog maar 0,5%. Na 16 weken heeft de foetus de belangrijkste organen. Nu is het nog een kwestie van verder groeien, hier zit minder risico aan waardoor de kans op een succesvolle zwangerschap veel groter is.

Foto van Anna
Anna

Ik ben Anna, een gepassioneerde blogger die zich o.a. richt op het reviewen en analyseren van producten en onderwerpen speciaal voor vrouwen. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor onderzoek, schrijf ik over beauty, mode, gezondheid, lifestyle en meer. Ik volg de nieuwste trends en innovaties op de voet en deel mijn bevindingen met een kritische blik en een persoonlijke touch. Ik geloof dat goede informatie essentieel is voor het maken van de beste beslissingen en wil mijn lezers inspireren en informeren.

Inhoud

Andere artikelen