Wat is co-ouderschap en wat moet je allemaal regelen?

Co-ouderschap, alles wat je moet weten – Als ouders uit elkaar gaan moeten is dat voor beide partners lastig en als je kinderen hebt, is het nog complexer. Een goede manier om de zorg voor de kinderen te verdelen is via co-ouderschap. Beide ouders hebben in dat geval de voogdij over de kinderen. Wat is co-ouderschap en wat moet je als ouders regelen.

Wat is co ouderschap

De co ouderschap betekenis is dat beide ouders de opvoeding en verzorging van de kinderen delen. Het doel is om de zorg, maar ook de kosten 50/50 te verdelen. Bovendien zal er geen sprake zijn van alimentatie omdat beide ouders de kinderen even vaak in huis hebben. Ze zullen dan ook gezamenlijk voor de kosten opdraaien.

Co-ouderschap is alleen mogelijk als de ouders goede afspraken maken. Het is aan te raden om de belangrijkste afspraken op papier vast te leggen. Sterker nog dit is verplicht en wordt het ouderschapsplan genoemd. Dit is om latere conflicten te voorkomen en om samen op één lijn te komen. 

Co-ouderschap na een scheiding

Voordat je gaat scheiden is het belangrijk om af te spreken wat voor soort regeling jullie treffen met betrekking tot de kinderen. Het is aan te raden om de mogelijkheden eerst goed door te nemen om een weloverwogen besluit te maken voor wel of geen co-ouderschap.

In de wet zijn geen vaste regels opgenomen over wat je samen moet afspreken. Het enige wat wel vaststaat, is dat de ouders een ouderschapsplan moeten maken. Partners die getrouwd zijn moeten het ouderschapsplan samen met het verzoek om echtscheiding indienen. Partners die niet getrouwd zijn moeten ook een ouderschapsplan maken, maar hoeven het niet in te leveren. 

Het ouderschapsplan

In het ouderschapsplan moet je in ieder geval de volgende zaken opnemen:

1. Benoem de namen van de gezinsleden

Schrijf in het ouderschapsplan de namen van de ouders en die van de kinderen tot 18 jaar. Vermeld ook de geboortedata van de kinderen.

2. Maak afspraken over de omgang met de kinderen

Neem in ieder geval de volgende zaken op:

  • Spreek af op welk adres de kinderen worden ingeschreven bij de gemeente.
  • Spreek af op welke dagen de kinderen waar zijn.
  • Spreek af wie de kinderen haalt en brengt.
  • Spreek af hoe je elkaar informeert over belangrijke beslissingen die genomen moeten worden en hoe je samen tot een besluit komt. Het gaat hierbij onder andere over beslissingen over school of medische zaken.
  • Maak afspraken over vakanties. Hier vallen ook afspraken rondom het paspoort en ouderlijke toestemming om te reizen.

3. Leg vast wie wat betaalt en ontvangt

Bij co-ouderschap moeten de kosten gelijk verdeeld worden. Toch moeten hierover afspraken gemaakt worden. In principe wordt kinderbijslag en eventueel kindgebonden budget na de scheiding en aanvraag van co-ouderschap gelijk verdeeld onder de ouders. Toch moeten er nog een aantal afspraken gemaakt worden over de kosten, te weten:

  • Wie is verantwoordelijk voor de kosten van studie en school
  • Wie is verantwoordelijk voor de kosten van hobby’s zoals muziekles en sporten
  • Wie is verantwoordelijk voor de kosten van extra uitgaven zoals een bril of een beugel

Kinderalimentatie

Bij co-ouderschap zullen de meeste kosten gelijk worden verdeeld. Kosten voor boodschappen, maar ook telefoonkosten, gas, water en licht zullen de ouders zelf betalen. Kortom, dus alle kosten die ieder voor zijn gezin thuis maakt. De overige kosten moeten in principe gelijk verdeeld worden.

Toch is het niet altijd zo dat de ouders alles gelijk betalen. Dit is het geval als een van de ouders minder verdient dan de ander. De verdeling van de kosten zou in dat geval naar draagkracht verdeeld moeten worden. De ouder die meer geld verdient moet ook meer alimentatie betalen. 

Financiële nadelen co-ouderschap,

Houd er rekening mee dat beide ouders er financieel een beetje op achteruit zullen gaan na een scheiding met kinderen. Ook als voor co-ouderschap gekozen wordt zullen er altijd kosten die vanaf nu dubbel zijn. Zo zullen beide ouders nu apart huur of een hypotheek moeten betalen, maar ook kosten voor de inboedel en spullen voor de kinderen zullen twee keer gemaakt moeten worden. 

4. Leg belangrijke zaken vast

Hoe meer je in het ouderplan vastlegt, des te duidelijker de afspraken en hoe kleiner de kans dat er onderling problemen ontstaan. Leg daarom in ieder geval de volgende belangrijke zaken en beslissingen vast:

  • Hoe jullie beslissingen gaan nemen over de dagelijkse zorg. Denk hierbij aan huisregels, maar ook lichamelijke verzorging en kleding die kinderen wel of niet mogen dragen. 
  • Bepaal welke ouder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en eventuele andere verzekeringen afsluit. 
  • Bepaal hoe jullie omgaan met buitenschoolse activiteiten. Denk hierbij aan logeerpartijtjes, sportwedstrijden of schoolreisjes.
  • Bepaal welke ouder de paspoorten van de kinderen bijhoudt. 
  • Spreek af hoe de kinderen contact houden met de andere ouder als ze daar niet zijn. 

5. Maak schoolafspraken

Als jullie kinderen al naar school gaan moeten jullie hierover een aantal besluiten nemen en vastleggen in het ouderschapsplan. Dit zijn de belangrijkste afspraken:

  • De keuze voor de school 
  • Hoe jullie informatie van school zoals nieuwsbrieven en rapporten met elkaar delen
  • Wie er naar de ouderavonden gaat en hoe de besproken informatie gedeeld wordt
  • Hoe jullie omgaan met huiswerk
  • Wei het contactpersoon is voor noodgevallen

6. Spreek af hoe aanpassingen verwerkt worden

Spreek met elkaar af hoe je eventuele aanpassingen in het ouderschapsplan opneemt. Het is aan te raden om periodiek met elkaar te bespreken of het ouderschapsplan nog klopt of aangepast moet worden. Spreek ook af wat jullie gaan doen als een van de ouders zich niet aan de afspraken houdt. Het is aan te raden om in dat geval een mediator in te schakelen.

7. Onderteken het ouderschapsplan

Tot slot moet het ouderschapsplan voor co-ouderschap door beide ouders ondertekend worden. Als beide ouders een handtekening hebben gezet is het plan geldig. 

Foto van Anna
Anna

Ik ben Anna, een gepassioneerde blogger die zich o.a. richt op het reviewen en analyseren van producten en onderwerpen speciaal voor vrouwen. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor onderzoek, schrijf ik over beauty, mode, gezondheid, lifestyle en meer. Ik volg de nieuwste trends en innovaties op de voet en deel mijn bevindingen met een kritische blik en een persoonlijke touch. Ik geloof dat goede informatie essentieel is voor het maken van de beste beslissingen en wil mijn lezers inspireren en informeren.

Inhoud

Andere artikelen