Kleedgeld: vanaf welke leeftijd en hoeveel?

Als kinderen wat ouder worden kunnen ze ook wat meer verantwoordelijkheid dragen. Zo kunnen ze steeds beter zelf keuzes maken als het gaat om kleding. Maar wat is nu de juiste leeftijd om kleedgeld te geven en hoeveel kleedgeld geef je je kind?

Waarom kleedgeld geven?

Er zijn een aantal redenen waarom je je kind kleedgeld zou moeten geven. Een van de belangrijkste redenen is, omdat het je kind zelfstandiger maakt. Ze leren om te budgetteren en te sparen voor duurdere kledingstukken die ze heel graag willen hebben. Bovendien laat het je kinderen zien dat je ze verantwoordelijk genoeg acht om hun eigen keuzes te maken. En ook al zal het niet altijd goed gaan zullen ze er altijd van leren. 

Wanneer begin je met kleedgeld?

Dan nu de grote vraag, wanneer begin je met je kind kleedgeld geven. Het moment is een beetje afhankelijk van het karakter van je kind. Als je kind al vrij zelfstandig is kunnen ze vanaf 12 jaar kleedgeld krijgen. Is je kind nog niet toe aan deze vrijheid en verantwoordelijkheid dan kun je er ook later mee beginnen.

Kleedgeld per leeftijd

De reden dat je dit artikel leest heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je wil weten hoeveel kleedgeld je je kind moet geven. We zullen hier een overzicht geven van het gemiddelde kleedgeld volgens het Nibud. Het bedrag dat je uiteindelijk kiest, bepaal je zelf en hangt ook af van je eigen budget. Daarnaast is het afhankelijk van wat je kind al van zijn of haar zakgeld moet kopen en of het kleedgeld zonder schoenen en jassen is, of juist met. 

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat het kleedgeld voor 14 jaar, het kleedgeld voor 15 jaar en zelfs het kleedgeld voor 16 jaar ongeveer gelijk ligt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen vanaf 12 jaar 17 jaar allemaal ongeveer evenveel kleedgeld krijgen. Er is overigens wel verschil tussen jongens en meisjes 

  • Jongens krijgen gemiddeld 71 euro kleedgeld per maand
  • Meisjes krijgen gemiddeld 50 euro kleedgeld per maand

Maak goede afspraken over kleedgeld

Als je het idee hebt dat je kind toe is aan kleedgeld en je besloten hebt hoeveel kleedgeld je gaat betalen dan is het van belang om goede afspraken te maken. Dit schept duidelijkheid voor zowel jezelf als je kind en voorkomt dat jullie er later problemen over krijgen.

  • Spreek af wat precies betaald moet worden van het kleedgeld. Kleedgeld zonder schoenen en jassen hoeft niet zo hoog te zijn als kleedgeld waar deze kledingstukken ook van betaald moeten worden. 
  • Vertel je kind hoeveel kleedgeld hij of zij krijgt en bespreek wanneer en of er een kans is op verhoging van het bedrag.
  • Spreek af wanneer je kleedgeld betaald en hoe je dat doet. Je kunt dit bijvoorbeeld maandelijks doen, maar ook per kwartaal net nadat je kinderbijslag hebt gekregen. Het is aan te raden om een aparte bankrekening te openen voor het kleedgeld. 
  • Spreek met elkaar af wat je doet als kleding onverwacht stuk gaat of kwijtraakt. 

Leg aan je kind uit dat ze in sommige gevallen moeten sparen om een bepaald kledingstuk te kopen. Bovendien moeten ze soms vooruitdenken.

Kleedgeld op weg naar volwassenheid

Kleedgeld is een goede manier om kinderen voor te bereiden op het echte leven. Het helpt ze budgetteren en de waarde van geld begrijpen. Hoeveel kleedgeld en op welke leeftijd je met kleedgeld begint, bepaal je als ouder zelf.

Foto van Anna
Anna

Ik ben Anna, een gepassioneerde blogger die zich o.a. richt op het reviewen en analyseren van producten en onderwerpen speciaal voor vrouwen. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor onderzoek, schrijf ik over beauty, mode, gezondheid, lifestyle en meer. Ik volg de nieuwste trends en innovaties op de voet en deel mijn bevindingen met een kritische blik en een persoonlijke touch. Ik geloof dat goede informatie essentieel is voor het maken van de beste beslissingen en wil mijn lezers inspireren en informeren.

Inhoud

Andere artikelen